Witajcie!!!                                                                                                                                      


Zbliża się jesień, na dworze coraz chłodniej. Pogoda deszczowa nie zachęca do spacerów, ale można sobie poprawić humor i napić się pysznej kawy.
Syrop słony karmel nadal tej kawie fajny wyrazisty smak.
Gdy jakiś czas temu w sprzedaży pojawiły się lody o smaku słonego karmelu, wiele osób z niedowierzaniem patrzyło na to połączenie. Bo jak to niby? Słony i słodki w parze? Potem okazało się, że ten duet to istne szaleństwo i uczta dla podniebienia. A dziś? Słony karmel to jeden z ulubionych smaków
Jak się okazuje, słony karmel ma już 41 lat! Stworzył go w 1977 roku Henri Le Roux-najbardziej utalentowany francuski cukiernik. Mężczyzna szukał czegoś, co wyróżni jego wyroby. Dodał więc odrobinę soli do słodkiego tradycyjnie karmelu. To, co wyszło, przerosło jego oczekiwania. Słony karmel od razu stał się niepodważalnym hitem, a dziś uwielbiają go miliony!

Czekoladowe cappuccino

skład:
120 ml mleka
30 ml kawy
kilka kostek czekolady
15 ml syrop słony karmel
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić, dodać do wysokiej szklanki. Następnie wlać syrop słony karmel. Mleko spieniamy i wlewamy na syrop. Teraz delikatnie dolewamy przygotowane espresso.



















































Źródła:
https://polki.pl/przepisy/desery,historia-smaku-slony-karmel,10429414,artykul.html

                                                                                                                                                                      


Brak komentarzy: