Witajcie!!!
Popołudnie już cieplejsze, ale taka pogoda sprzyja, by napić się pysznej kawy.
Lawenda to nie tylko wyjątkowy zapach, ale także szereg właściwości zdrowotnych. Zacznijmy od początku, czyli od kwiatów lawendy, które mogą stać się fundamentem odżywczego naparu. Kwiat lawendy może funkcjonować jako naturalny suplement diety pozwalający na regulację kłopotów związanych z układem trawiennym takich jak brak apetytu, problemy z metabolizmem czy kolki i wzdęcia. Substancje charakterystyczne dla kwiatów i liści lawendy pomagają także w walce z niestrawnością czy zaparciami.
Ta aromatyczna roślina świetnie sprawdza się w kuchni i nie chodzi tu bynajmniej o kuchenną dekorację w postaci lawendy w doniczce. Lawenda lekarska w wersji suszonej może służyć jako podstawa naparów. Lawenda jest także idealna jako dodatek do sałat czy niektórych potraw mięsnych, ale nie tylko. Stanowi także urozmaicenie mrożonych napojów czy koktajli i funkcjonuje zarówno jako niecodzienny dodatek smakowy, jak i jako estetyczny element niezbędny przy przygotowywaniu niektórych dań.
Lawendowa latte
skład:
30ml kawy
150 ml mleka
pół łyżeczki suszonej lawendy
łyżeczka miodu
łyżeczka syropu waniliowego
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy lawendę, miód i syrop waniliowy. Wszystko razem delikatnie podgrzać. Przygotować kawę. Mleko spieniamy i przelewamy do wysokiej szklanki, następnie delikatnie wlewamy kawę, posypujemy suszoną lawendą.
Brak komentarzy: