Dzień dobry!
Café corretto powinno się pić bez dodatku cukru, jeśli jednak nie możemy sobie odmówić posłodzenia kawy, to cukier rozpuszczamy w kawie przed dodaniem alkoholu. Można też spotkać kawę corretto z dodatkiem niewielkiej ilości spienionego mleka.
Kawa corretto wywodzi się z północnej części Włoch, pierwotnie pili ją, aby się ogrzać robotnicy, których nie stać było na dobrą i drogą kawę, później café corretto zyskała popularność na całym Półwyspie Apenińskim. Café corretto ma też swój odpowiednik w Hiszpanii, gdzie nosi nazwę carajillo, w Portugalii znana jest jako café com cheirinho (kawa z zapachem), a w Szwecji, Norwegii i Danii jako kaffekask, karsk lub kaffegök.
Moja wersja oczywiście jest nietypowa, bo duża czarna i z likierem śmietankowym.
Café corretto
1 - 2 łyżeczki alkoholu-likier czekoladowy lub inny mocny alkohol
1 filiżanka mocnej czarnej kawy
opcjonalnie brązowy cukier
Przygotowanie:
Przygotowujemy mocną czarną kawę, jeśli lubimy słodką, to wsypujemy cukier i mieszamy, następnie wlewamy delikatnie alkohol.
żródło:
https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/corretto-jak-przygotowac-ten-rodzaj-kawy-i-dzien-dobry-tvn-da315181-5323309
Cafe corretto? To dla mnie prawdziwa nowość! Jeżeli miałabym wypić taką kawę, to jednak wybrałabym z opcją słodką i z likierem. Dodatek spienionego mleka też by się przydał. Myślę, że w takiej wersji mogłabym ją wypić. Cóż, trzeba wypróbować. Dzięki za tę porcję nowych wiadomości o kawie.
OdpowiedzUsuńOpcja z likierem jest naprawdę godna polecenia. Oryginał zawiera mocny alkohol, najlepiej brandy. postaram się zrobić w wersji oryginalnej, ciekawa jestem smaku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń