Witajcie!

Dziś świętujemy dzień kawy, z tej okazji postanowiłam wrócić do najlepszych kawy, jakie na moim blogu umieściłam. Zapytałam moje koleżanki, które, śledzą mój blog o najlepszą ich zdaniem kawę i do której wracają z chęcią. I w ten sposób powstał post o dzisiejszych kawach. A może wy macie swoją ulubiona  to dajcie znać, a wspólnie wszyscy razem napijemy się pysznej kawy.
Pierwsza to kawa z wysp kanaryjskich.


Barraquito
Składniki na małą szklankę:
2 łyżki schłodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka rumu (może być likier kawowy lub pomarańczowy wedle uznania)
1 mała porcja zaparzonej czarnej kawy
5 łyżek mleka
skórka z cytryny
bita śmietana w sprayu
cynamon
Przygotowanie:
Do szklanki wlewamy mleko skondensowane. Następnie delikatnie wlewamy rum lub likier, uważając, by nie wymieszać warstw. Na rum wlewamy kawę, delikatnie, najlepiej lejąc po odwróconej łyżeczce przy ściance naczynia. Całość dopełniamy mlekiem spienionym. Następnie wrzucamy skórkę cytryny otartą na tarce. Całość dopełniamy bitą śmietaną i posypujemy cynamonem, który jest kluczowym smakowym składnikiem. Przed wypiciem koniecznie wymieszać. Wierzcie mi, że warto spróbować.
Nie ukrywam, że, jest to jedyna kawa mleczna, którą pije. Nie zawsze z dodatkiem alkoholu. Ta kawa jest ulubienica bloga. Można powiedzieć nr 1. Polecam!!!

Nr 2 to kawa czarna Romano
Prosta kawa z dodatkiem plasterki cytryny.
Nic takiego a smak i właściwości tej kawy są niedocenione.



Espresso  Romano

Składniki:
porcja kawy espresso
plasterek cytryny
Przygotowanie:
Wystarczy tylko zaparzyć espresso dowolnym sposobem i wrzucić do kawy plasterek cytryny. Można dodać sok z cytryny.

Nr 3 to espresso tonic
najlepsza mrożona czarna kawa



Espresso tonic
składniki:
1 espresso
120 ml zimnego toniku
kostki lodu
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Dolej tonik. Wlej espresso. Tylko pozostaje nam spróbować.

4 kawa to inspiracja od <Filiżanka_czarnej_kawy>
pomysł na kawę z koglem-moglem z dodatkiem kardamonu.
                                                    
Kawa z koglem-moglem
składniki:
kawa
1 żółtko
50 ml mleczka skondensowanego słodzonego może być z tubki
spora szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Rozbij skorupkę i oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj mleczko skondensowane i kardamon całość ubij przy pomocy miksera na gładką masę. Przygotuj intensywną kawę. Wlej kawę do szklanki i delikatnie uzupełnij masą z żółtka i mleczka skondensowanego. Przed wypiciem dokładnie wymieszać.






Brak komentarzy: