Dzień dobry!




Dziś nie będzie kawy ani herbaty, mam dla was coś, co na pewno wam przypadnie do gustu . Przedstawiam dziś  mango lassi, jest to indyjski napój przyrządzony na bazie jogurtu i przypraw. Orzeźwiający, kremowy, owocowy napój. Latem doskonale orzeźwia, zimą świetnie sprawdzi się jako aromatyczny, korzenny deser. Mango lassi, tradycyjny indyjski napój, pokocha każdy miłośnik zdrowych koktajli odżywczych – jest smaczny, prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy.
Mango – soczyste owoce w typie pestkowca pochodzące z licznych gatunków tropikalnych drzew należących do rodzaju mango (Mangifera), uprawianych głównie dla swoich jadalnych owoców.



Mango lassi

skład:
1 dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody
1 łyżka miodu
szczypta zmielonego kardamonu
Przygotowanie:
Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. Gładki miąższ włożyć do blendera. Dodać jogurt , wodę , miód, kardamon. Zmiksować dokładnie na gładki mus i podawać.































Źródła;
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/mango_lassi/przepis.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/mango-wlasciwosci-odzywcze-jak-obrac-i-zjesc-mango-aa-wmaV-3vnj-S1VD.html

Brak komentarzy: