Witajcie!


Dziś nam fajna propozycje dla tych, co nie lubią, lub nie mogą mleka. Milkshake kawowy, ale bez mleka. Dla mnie sierpień to bardzo pracowity miesiąc. Może się uda to na początku września, będę mieć urlop, by troszkę odpocząć, bym mogła się skupić nad nowymi pomysłami. Jak się pracuje to, niestety czasu mało.dzisiejszy shake bardzo mi przy pasował, sama nie lubię kawę z mlekiem. Moje koleżanki z pracy, były zaskoczone bardzo pozytywnie smakiem, tego shake dlatego musiałam się z wami podzielić przepisem. Oczywiście dzisiaj też pyszny deser, który jest na bazie budyniu.


Kawowy milkshake
skład:
½ szklanki zimnej kawy
2 gałki lodów waniliowych
2 łyżki syropu czekoladowego
Bita śmietana
dodatki wedle uznania np. sos karmelowy, wiórki czekoladowe, kokosowe wiórki, sosy smakowe
Przygotowanie:
W blenderze miksować kawę, krem czekoladowy oraz lody tak długo, aż składniki będą gładkie i kremowe. Całość rozlać do szklanki, wcześniej można polać wewnątrz szklankę sosem czekoladowym i na chwilkę dać przed wlaniem napoju do szklanki. Do ozdoby dodaj bitą śmietanę oraz dowolny dodatek.


Deser budyniowy
skład:
1 opakowanie budyniu bez cukru -smak wedle uznania
250 ml mleka
3 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
pokruszone herbatniki
przezroczysta galaretka
przygotowanie:
Przygotować przezroczystą galaretkę w małej ilości wody i odstawić do ostygnięcia. Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu wykorzystując 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Zagotować, chwilę pogotować, zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.
Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna. W misce umieścić serek mascarpone i krótko ubić. Dodać zimny budyń, cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolity krem. Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu. Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu i zmiksować. Na dno pucharków dodajemy pokruszone herbatniki. Następnie dodajemy krem budyniowy, zdobimy owocami i polewamy już delikatnie zgęstniałą galaretką.











































żródła:
https://kawazmleczkiem.pl/kawowy-milkshake/

Brak komentarzy: