Witajcie!


Dziś mam dla pyszną kawę i deser z czereśniami. Tak pyszną kawę i słodki deser powstał dzięki wspaniałej, młodej i super kumpeli, którą poznałam w nowej pracy. Ola przyniosła mi całą siatkę czereśni. Nie było innego wyjścia jak wykorzystać te czereśnie do kawy i deserku. Nie wiem, czy wiecie, ale czereśnie korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. Poprawiają także kondycję skóry. Porcja czereśni dostarcza dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich. Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.

Letnia kawa z czereśniami

skład:
150 g czereśni
pół szklanki wina czerwonego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
cukier do smaku
szklanka mleka schłodzonego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kilka kostek lodu
bita śmietana
świeże czereśnie do dekoracji
Przygotowanie:
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i gotujemy około 10- 15 minut na małym ogniu. Owoce powinny być miękkie. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Otrzymaną mieszaninę wlewamy do gotujących czereśni. Sos zagotowujemy i słodzimy do smaku. Gotowy rozlewamy do przygotowanych szklanek. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy kawę. Kawę zalewamy ok. 0,5 szklanką przegotowanej wody, studzimy.
Mleko miksujemy z kostkami lodu i dodajemy zimną kawę. Uzyskaną mrożoną kawę wylewamy na zimny sos z czereśni.
Wierzch szklanek dekorujemy bitą śmietaną i czereśnią.

Lewitująca czereśnia

skład:
1 galaretka truskawkowa
125 g serka mascarpone
1.5 łyżki cukru pudru
1 galaretka przezroczysta
200 ml śmietany 30%
czereśnie
przygotowanie:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Serek mascarpone mieszamy z 1 łyżką cukru pudru i delikatnie miksujemy, dodajemy ok. 100 ml śmietany 30% i jeszcze raz miksujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wystudzoną galaretkę i mieszamy. Całość wlewamy do pucharków tak do 1/3 wysokości pucharka i odstawiamy do lodówki. W tym czasie rozrabiamy galaretkę przezroczystą i także ją studzimy. Ostudzoną, tężejącą galaretkę przelewamy na masę sernikową. Wkładamy do niej po 2 umyte czereśnie z ogonkami i ponownie odstawiamy do lodówki.
Po stężeniu przezroczystej galaretki na wierzch układamy ubitą z jedną łyżeczką cukru pudru śmietanę. Wierzch ozdobić czereśnią.

















































Źródła:


http://bonappetitmonamie.blogspot.com/2019/07/mini-serniczki-z-lewitujaca-czeresnia.html
https://gotujmy.pl/letnia-kawa-z-wisniami,przepisy-wisnie-przepis,242070.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/czeresnie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-Aqxg-hE6g-UNaN.html

Brak komentarzy: