Dzień dobry!



Wkrótce lato się skończy, ale napój orzeźwiający można pić cały rok. Dziś przedstawiam inkę lodową o smaku wanilii. To perfekcyjna kompozycja zbóż i cykorii z wyczuwalną nutą wanilii, stworzona po to, by pić ją na zimno. Dodaj do niej kostki lodu, dopełnij wodą, napojem roślinnym lub mlekiem i daj się skusić prawdziwą przyjemnością smaku. A do kawki mam pyszny deser z musem truskawkowym.







Lodowa inka waniliowa
Skład:
2 łyżeczki Inki lodowej o smaku wanilii
Kostki lodu
50 ml wody
Przygotowanie:
Zagotować wodę i odstawić na chwilkę. To wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu. Do drugiej szklanki wsypujemy inkę i zalewamy wcześniej przygotowana wodą. Mieszamy i całość przelewamy do szklanki z lodem, można dolać jeszcze troszkę wody, a jeśli ktoś lubi to można dodać mleko.
Całość zdobimy plasterkiem cytryny.


Deser z musem truskawkowym
Skład:
125 g serka mascarpone
150 ml śmietany 30℅
łyżeczka cukru pudru
30 ml syropu waniliowego (dowolny smak wedle uznania)
Mus truskawkowy
Pokruszone herbatniki.

Przygotowanie:
Serek mascarpone miksujemy z syropem, dodajemy śmietanę i cukier puder. Do pucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie krem na krem dajemy mus truskawkowy i na mus krem. Wierzch dekoruje my dowolnie.
Mus truskawkowy- truskawki mrożone lub swieże  miksujemy z odrobiną cukru.









Brak komentarzy: