Witajcie!


Dziś na orzeźwienie herbata. Pogoda troszkę się nam popsuła, ale herbata imbirowa może być rozgrzewająca lub orzeźwiająca. Do mojej wersji wystarczy dodać dodatkową łyżeczkę syropu malinowego, plasterek cytryny, odrobinę miodu i mamy pyszną herbatę rozgrzewający. Dzisiejsza wersja jest orzeźwiająca, ale tak naprawdę to te dwie wersję polecam. W zależności, na co mamy ochotę.
Imbir kandyzowany to korzeń imbiru obrany ze skórki, pokrojony w kostkę lub płatki, gotowany w syropie cukrowym. Kupiłam już gotowy na wagę w supermarkecie.
Imbir znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W jego składzie znajdziemy całą gamę substancji o prozdrowotnym charakterze. Stanowi on źródło witaminy C, E, K, B1, B2, a także wielu cennych składników mineralnych, tj. wapń, fosfor, żelazo czy potas. Zawiera on także liczne olejki eteryczne, w których skład wchodzi m.in. gingerol-związek o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.
Kokos oraz wytwarzane z niego produkty posiadają wiele prozdrowotnych właściwości i skład bogaty w błonnik i przeciwutleniacze. Substancje zawarte w płatkach kokosowych pomagają zrzucić zbędne kilogramy i mogą być doskonałą przekąską dla osób odchudzających się.


Zielona z imbirem i kokosem
Skład:
25g zielonej herbaty
15 g imbiru kandyzowany go
10 g su suszonych płatków kokosa
2 łyżeczki syropu malinowego
sezonowe owoce
kostki lodu
Przygotowanie:
Zieloną herbatę , imbir i kokos patrzymy w temp. 80 st. C około 7 min. Do szklanki dodajemy syrop malinowy, dodajemy kostki lodu. Następnie dodajemy herbatę i można dodać owoce .

Wersja rozgrzewający to dodajemy 1 łyżkę syropu malinowego, łyżeczkę miodu i plasterki cytryny.

Kokosowy sernik na zimno

skład:
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącego mleka
3 łyżeczki wiórków kokosowych
galaretka kokosowa
kilka gotowych gofrów
Przygotowanie:
Dno tortownicy wykładamy goframi . Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi, na koniec dodać ubijania dodać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę przekładamy na gofry, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy galaretkę kokosową , jak będzie lekko zgęstnieć , to wlewamy na masę śmietankową . Wkładamy do lodówki, zdobimy np. prażonym kokosem i liofilizowanymi malinami.

Można też krem śmietankowo -kokosowy wykorzystać jako deser.





















żródła:


Brak komentarzy: