Witajcie!
Truskawkowy koktajl
skład:
200 g jogurt naturalny
100 g musu truskawkowego lub mrożonych truskawek, mogą być też świeże.
Przygotowanie:
Jogurt przelewamy do blendera, dodajemy truskawki i miksujemy.
Arbuzowy sernik na zimno
skład:
galaretka agrestowa
dwie galaretki malinowe
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącego mleka
czekoladowe groszki
Galaretki, posypka bita śmietana do dekoracji według uznania.
Przygotowanie:
Rozrobić galaretę agrestową i odstawić do ostygnięcia. Wystudzoną galaretkę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać ubijania dodać żelatynę i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć na zieloną galaretkę. Odstawiamy do lodówki. Malinową galaretkę rozrabiamy i czekamy, jak ostygnie i delikatnie zgęstnieje. Masę śmietany posypujemy groszkami czekoladowymi, zalewamy gęstniejącą malinową galaretką, zdobimy wedle uznania.
Brak komentarzy: