Witajcie!


Dzień Arbuza to czas, kiedy warto podkreślić jaki pozytywny wpływ ma konsumowanie tego owocu na organizm. Arbuz jest bogaty w witaminy, a do tego niemal w ogóle nie zawiera kalorii, bo w większości składa się z wody. Schłodzony może być zdrowym zamiennikiem lodów.


Truskawkowy koktajl

skład:

200 g jogurt naturalny

100 g musu truskawkowego lub mrożonych truskawek, mogą być też świeże.

Przygotowanie:

Jogurt przelewamy do blendera, dodajemy truskawki i miksujemy.

Arbuzowy sernik na zimno


skład:

galaretka agrestowa

dwie galaretki malinowe

250 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki gorącego mleka

czekoladowe groszki

Galaretki, posypka bita śmietana do dekoracji według uznania.

Przygotowanie:

Rozrobić galaretę agrestową i odstawić do ostygnięcia. Wystudzoną galaretkę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać ubijania dodać żelatynę i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć na zieloną galaretkę. Odstawiamy do lodówki. Malinową galaretkę rozrabiamy i czekamy, jak ostygnie i delikatnie zgęstnieje. Masę śmietany posypujemy groszkami czekoladowymi, zalewamy gęstniejącą malinową galaretką, zdobimy wedle uznania.











Brak komentarzy: