Dzień dobry!
W antycznych czasach sernik był smakołykiem olimpijczyków. Obecnie znanych jest około tysiąca jego odmian, a do Polski sprowadził go Jan III Sobieski, wracając z odsieczy wiedeńskiej, stąd jedna z najpopularniejszych wersji określana jest mianem wiedeńskiego. Jest też wersja krakowska i nowojorska. Mowa o serniku. 30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika.
Nie mogłam przegapić takiego święta, specjalnie dla was zrobiłam łatwy sernik na zimno i jeszcze kawę mascarpone.
Do stworzenia tradycyjnego sernika nie trzeba wiele, twaróg, jajka, masło cukier wybrane dodatki. Ja dzisiaj proponuję mniej tradycyjny sernik, ale za to, szybki i łatwy. Ile osób, tyle ulubionych serników. Sernik wiedeński, nowojorski który, stworzony jest z serka Philadelphia. W Japonii to ciasto jest robione za pomocą kąpieli wodnej. Hiszpanie dodają anyż do sernika. Każdy kraj ma swój ulubiony sernik. W Polsce wiedeński, krakowski, izaura, z makiem i wiele innych jeszcze. Może sernik na zimno nie jest aż tak lubiany, ale ja niestety nie posiadam jeszcze piekarnika i nie mam możliwości upiec sernik. Dlatego moja propozycja na taki prosty i szybki sernik.
Kawa z mascarpone
skład:
100 g serka mascarpone
50 ml mleka
espresso
bita śmietana
Przygotowanie:
Serek mascarpone przez chwilę miksujemy i dodajemy mleko. Razem wszystko wymieszać i wlać do szklanki. Następnie wlewamy delikatnie espresso. Dekorujemy bitą śmietaną i można dodać różne posypki.
Sernik na zimno
galaretka truskawkowa, arbuzowa, lemoniada ananasowa, gruszkowa
2 jogurty każdy po 200 g
wiórki kokosowe i mini bezy do dekoracji
Przygotowanie:
rozrabiamy galaretkę truskawkową i odstawiamy do ostygnięcia, następnie do chłodnej galaretki dodajemy 200 g jogurtu i miksujemy. Galaretkę wlewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki by stężniała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę lemoniada z arbuzem. Jak tylko galaretka truskawkowa stężnieje można dolać na nią delikatnie kolejną galaretkę i do lodówki. Teraz przygotowujemy galaretkę gruszkową i jak ostygnie, miksujemy z 200 g jogurtem. Wlewamy na galaretkę lemoniada ananasowa. Ostatnia galaretka arbuzowa. Sernik gotowy po 2-3 godzinach. Gotowy wyciągamy z tortownicy i dekorujemy.
Źródło:
https://www.kalbi.pl/miedzynarodowy-dzien-sernika
Brak komentarzy: