Witajcie!



Mamy wakacje, dziś wybieramy się do Egiptu. Główną atrakcją w Egipcie są piramidy, zabytki w Luksorze, Karnaku i Aleksandrii.
Egipt znany jest z szerokich, piaszczystych plaż z łagodnym zejściem od morza. Plaże ciągną się kilometrami i sprzyjają uprawianiu sportów wodnych (windsurfing, kitesurfing) oraz długim, wieczornym spacerom. Wysokie temperatury w nadmorskich miejscowościach łagodzi chłodny wiatr wiejący od morza, dlatego przez cały rok panują tu wprost idealne warunki do wypoczynku i morskich kąpieli-nie rozczarują się zatem wielbiciele luksusów, którzy w ekskluzywnych hotelach i na złotych plażach mogą się oddawać „słodkiemu lenistwu”, jak też turyści lubiący tętniące życiem lokalne bary i dyskoteki.
Do Egiptu lot trwa 4 godziny. Przez cały rok panują tu doskonałe warunki do wypoczynku i korzystania z morskich kąpieli.
Jak tak sobie poczytałam o Egipcie, to zaczynam się zastanawiać czy kiedyś się tam nie wybrać. Tani to wyjazd nie jest, więc jeszcze długo tam na pewno nie pojadę, ale warto zwiedzić ten piękny kraj.
Kraj w  którym wypija się ogromne ilości herbaty. Jedną z ulubionych herbat jest karkade. To napar z hibiskusa. Napój ten ma szczególne znaczenie dla Egipcjan i podawany jest przy wszystkich ważnych uroczystościach. Dziś specjalnie dla was przygotowałam właśnie taką herbatę.



Karkade- Herbata z hibiskusa
skład:
2 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
200 ml wrzątku
kostki lodu
1/2 cytryny
łyżeczka cukru
świeża mięta
Przygotowanie:
Zalać hibiskus wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Do naparu dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać można dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba. Dodać kostki kodu. Podawać ze świeżą miętą.


Belgijskie gofry z polewą czekoladową
skład:
125 g masła
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru
1/2 kostki (21 g) świeżych drożdży
2 jajka
350 g mąki
25 g cukru pudru
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w rondelku, dodać mleko i cukier. Odstawić rondel z pieca, dodać drożdże i wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać do drożdży i wymieszać, wsypać mąkę i wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na małe porcje i uformować kulki. Gofrownicę podgrzać i nasmarować tłuszczem. Umieścić kulki na każdej połowie gofrownicy i piec około 5 minut. Gofry wystudzone, polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!

























Źródła:
https://na-talerzu.pl/2638/egipski-sposob-na-upaly-karkade-mrozona-herbata-z-hibiskusa/?cn-reloaded

https://pl.wikipedia.org/wiki/Turystyka_w_Egipcie

Brak komentarzy: