Dzień dobry!
Dziś obchodzimy światowy dzień czekolady.
Każdy wielbiciel czekolady wie zapewne, że robi się ją z miazgi kakaowej oraz tłuszczu (kakaowego lub roślinnego) z dodatkiem substancji słodzących i mlekiem w przypadku czekolady mlecznej. Oczywiście do wyrobu czekolady używa się także mnóstwa dodatków. Rodzaje czekolady różnią się od siebie głównie zawartością procentową miazgi kakaowej.
Czekolada gorzka zawiera, m.in.70% miazgi kakaowej
Mleczna, zawiera około 25-50% miazgi, a dodatkiem jest mleko i wanilia
Czekolada deserowa zawiera ponad 50% miazgi kakaowej
Czekolada biała to odmiana, do której nie dodaje się kakao.
Do czekolady dodawane są także bakalie, orzechy, ciasteczka, krakersy, nadzienia owocowe, likiery, suszone owoce, chili.
Przysmak ten cieszy się ogromną popularnością.
W taki piękny dzień polecam pyszny deser i czekoladową kawę.
skład:
2 łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki cukru
250 ml wody
Przygotowanie:
Kawę, cukier i kakao zalać zimna wodą, po czym podgrzewać. Gdy woda zacznie się gotować szybko zdjąć z ognia i rozlać do szklanki.
Deser kinder bueno
skład:
2 łyżki mascarpone
łyżeczka kakao
łyżka startej mlecznej czekolady
łyżka cukru pudru
posiekane orzechy i pokruszone herbatniki
bita śmietana
Przygotowanie:
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, kakao, startą mleczną czekoladą i orzechami. Do pucharka wkładamy pokruszone herbatniki, następnie dodajemy krem kakaowy i wierzch dekorujemy bitą śmietaną, orzeszkami i batonikami kinder bueno.
żrodła:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-kawa-z-kakao-4538
https://dziendobry.tvn.pl/a/dzien-czekolady--kiedy-przypada-i-jaka-ma-tradycje
http://ostra-na-slodko.pl/2016/09/16/kinder-bueno-orzechowy-deser-w-sloiczku/
Brak komentarzy: