Witajcie!

Dziś obchodzimy światowy dzień smerfa. Chyba każdy z nas pamięta bajkę o niebieskich smerfach mieszkających w domkach z muchomorów. Ich przygody w Polsce oglądamy od listopada 1987 roku. Rysownik Peyo jest stworzycielem smerfów,  25 czerwca w dzień jego urodzin właśnie jest obchodzony światowy dzień smerfa. Jeśli was urzekły tak jak mnie te smerfastyczne postacie, to dziś zapraszam na smerfny napój Papa Smerf". Akurat miałam jeszcze pyszny sernik, pozostaje nam tylko teraz degustacja pysznego zestawu.



Napój Papa Smerf

100 ml wody niegazowanej.
30 ml syropu blue curacao
plasterek cytryny
odrobina cukru do ozdoby.
Przygotowanie:
Krawędź szklanki posmarować sokiem z cytryny i zanurzyć w cukrze. Do szklanki wlewamy wodę niegazowaną i syrop delikatnie zamieszać. Ozdobić plasterkiem cytryny.




Sernik ze skórką pomarańczową

skład:
Spód
110 g mąki pszennej
100 g masła (zimnego)
35 g kakao
60 g cukru pudru
łyżka zimnej wody
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa
1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)
szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
nasionka z 1 laski wanilii
200 ml śmietanki kremowej
1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
Polewa
100 g czekolady gorzkiej
50 g śmietanki kremowej
100 g skórki, do posypania
Przygotowanie:
Spód
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa
Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.
Polewa
Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.
































ŻRÓDŁA:
https://kuchnialidla.pl/swiateczny-sernik-waniliowy-ze-skorka-pomaranczowa-1
https://www.kalbi.pl/swiatowy-dzien-smerfa

Brak komentarzy: