Witajcie!
Dzień Matki – święto obchodzone jako wyraz szacunku dla wszystkich matek. Data obchodów Dnia Matki zależy od kraju, w którym jest świętowany. W Polsce obchodzone jest 26 maja.
W Norwegii obchodzi się w drugą niedzielę lutego. Gruzja 3 marca. Wielka Brytania to święto obchodzi czwartą niedzielę wielkiego postu. A w Rosji to ostatnia niedziela Listopada
Taki piękny dzień więc ja chcę obdarować wszystkie mamy pyszną kawą i tortem panna cotta. Taką kawę nie tylko naszą mamę zaskoczymy, ale warto o ile lubi słodką kawę. Zawsze można zrobić tradycyjną dalgonę, przepis znajdziecie na moim blogu. Dzisiejszy tort świetnie pasuje do pysznej kawy, który po spróbowaniu na pewno zachwyci nasze mamy.
Dalgona tiramisu
skład:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki gorącej wody
100 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
20 ml syropu amaretto
Przygotowanie:
Kawę, cukier i wodę razem mieszamy aż do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Śmietankę i serek mascarpone miksujemy razem, aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Na dno szklanki przekładamy masę, serową a na wierzch dajemy ubitą kawę.
malinowa żelka:
2 galaretki malinowe
kilka borówek, malin lub truskawek
Galaretkę rozrabiamy w mniejszej ilości wody, niż jest napisane na opakowaniu. Galaretkę zalewamy do tortownicy wyłożoną folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej zrobić dzień wcześniej.
masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowy z prawdziwą wanilią
6 płaskich łyżeczek żelatyny
Śmietankę, mleko, cukier i cukier waniliowy dodajemy do garnuszka i podgrzewamy. Cały czas mieszając, by nie doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie 6 łyżeczek żelatyny zalewamy 75 ml wody i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. mieszamy do rozpuszczenia. Odstawimy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia masy. Co jakiś czas mieszamy, by nie powstał kożuch.
Przygotowanie:
Przygotowaną galaretkę wyjmujemy z tortownicy i odkładamy na bok. Masę śmietankową, która lekko już gęstnieje wlać około 2 cm do tortownicy i odłożyć do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, wyjąc z lodówki, delikatnie na masę ułożyć galaretkę i zalać resztą masy śmietankową. Odstawiamy do lodówki, zdobimy według uznania. Ja ozdobiłam na złoto, złotym barwnikiem spożywczym, złotą posypką oraz waflowymi motylkami.
źródło:
https://aletorcik.pl/tort-panna-cotta/
Brak komentarzy: