Witajcie!


20 maja będziemy obchodzić światowy dzień pszczół. Ja już dziś mam dla was niespodziankę w postaci bzykających muffinek. Dzisiejsza kawa to miodowa latte. Wystarczy do
kawy dodać miodu i mamy pyszną kawę, która zachwyci nowym smakiem. Jednak dziś królują pszczoły. Pszczoły ceniono już w starożytności, a ich profesjonalną hodowlą zajmowali się m.in. Egipcjanie, Sumerowie czy Babilończycy. Prawdziwy armagedon przeżywają jednak właśnie  XXI wieku. 20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Jest to inicjatywa Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół dla
pozyskiwania żywności i zwracała uwagę, że stosowanie  pestycydów w rolnictwie zabija te owady.





Miodowa latte
skład:
espresso
100 ml mleka
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Na dno szklanki wlewamy miód. Parzymy kawę, mleko
spieniamy. Do miodu dodajemy spienione mleko i delikatnie
wlewamy kawę.






Bzykające muffinki
skład:
300 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml oleju
250 ml mleka
100 g czekolady mlecznej
brzoskwinie z puszki
płatki migdałów
kilka kulek pieprzu
żółta polewa
pisak czekoladowy
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek
do pieczenia. Następnie dodać jajko, olej i mleko i wszystko
dokładnie wymieszać. Po łyżce ciasta nałożyć do papierowej
foremki, na środek każdej babeczki dodać kostkę czekolady.
Czekoladę przykryć dodatkową porcją ciasta, tak aby
wypełniło foremkę do 3/4 wysokości. Piec 180 st. C przez
około 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić. Muffinki
polewamy żółtą polewą, połówkę brzoskwini układamy na
babeczkę paski pomalować pisakiem czekoladowym, zrobić
delikatnie dziurki z przodu brzoskwini i dodać kilki pieprzu
na oczy. Na górze dodać płatki migdałów.
PYCHOTKA !!!

































żródła:
https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C77146%2C20-maja-swiatowy-dzien-pszczol.html

Brak komentarzy: