Witajcie!
obecnie, jeśli chodzi o mleko, więc można wybrać, jakie lubimy. Do puddingu dodajemy ulubione owoce i mamy gotowy deser.
Czekoladowa Dalgona
Skład:
3 łyżeczki kawy rozpuszczonej
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki gorącej wody
100 ml mleka
3 łyżeczki sosu czekoladowego lub roztopionej czekolady
Przygotowanie:
Kawę i cukier zalewamy wrzątkiem i wszystko razem ubijać
najlepiej mikserem na sztywną pianę. Mleko spienić. Na dno
szklanki dodać sos czekoladowy lub roztopioną czekoladę,
następnie dodajemy spienione mleko. Na wierzch dodajemy ubitą
piane z kawy.
Deser z tapioki i z ananasem
2 szklanki mleka roślinnego
1/3 ziaren tapioki
mała puszka ananasa
kilka truskawek
2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Ananas wyjąć z puszki i pokroić na drobne kawałki. Mleko
zagotować, wsypać tapiokę i ksylitol. Gotować na małym ogniu,
około 15-20 minut, co chwilę mieszając, do momentu aż kulki
zrobią się przezroczyste. Do jeszcze ciepłej tapioki dodać
kawałki ananasa i wymieszać. Następnie pudding przełożyć do
pucharków i odstawić do wystudzenia. Na wierzch dodać resztę
ananasa i truskawkę. Deser schłodzić w lodówce.
Źródła:
http://gotuj-gotuj.pl/szybki-deser-z-tapioki-z-brzoskwiniami
https://uwielbiam.pl/przepis/dalgona-coffee-mocha
Brak komentarzy: