Witajcie!


Dziś u mnie dzień cytrynowy. Pachnie tym razem cytrynką. Dla odmiany dziś pijemy herbatkę cytrynową w towarzystwie cytrynowej tarty. Do tarty dodałam pyszny lemon-orange curd. Po prostu dziś królową dzisiejszego dnia jest cytryna.
Cytryna bogata w witaminę C. Wystarczy wycisnąć sok do szklanki z ciepłą wodą i wypić. Taki napój pomaga ograniczyć objawy niestrawności, pomaga także w regularnych wypróżnieniach.
Dodatkowa korzyść to zwiększenie produkcji żółci, co sprzyja poprawie procesów trawiennych.


                                                    



Herbata Citronelka
skład:
Earl Gray z nutą cytryny
Suszona skórka z cytryny
Suszone cytryny
Przygotowanie:
Wszystko razem wymieszać. Zalać wrzątkiem i parzyć 8-10 minut.

                                                    


Tarta cytrynowa
skład:
spód:
200 g herbatników
100 g masła
masa:
250 g serka mascarpone
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki żelatyny
3 łyżki lemon-orange curd
Przygotowanie:
rozkruszyć herbatniki i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Wylepić dokładnie foremkę do tarty. Żelatynę rozpuścić w
niewielkiej ilości gorącej wody, dobrze wymieszać. Wymieszać mikserem jogurt z mascarpone. Następnie dodajemy
krem lemon-orange curd. Na koniec dodajemy rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie mieszamy.
Masę cytrynową wlewamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.



Lemon-orange curd

125 ml soku z pomarańczy
125 ml soku z cytryny
150 g cukru
150 g masła
4 jajka
4 białka
Przygotowanie:
Ten krem przygotowuje się w kąpieli wodnej. Należy przygotować
garnek z dopasowana do niego miską metalową. Do garnka wlać
trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą. Masło
pokroić w małą kosteczkę. Jajka roztrzepać. Do miski wsypać
cukier i dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz roztrzepane
jajka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Po
kilku minutach masa stanie się ciepła, wtedy należy dodać połowę
masła, cały czas mieszając. Po około 5 minutach masa zacznie
gęstnieć, należy wtedy dodać resztę masła i zmniejszyć ogień do
minimum, cały czas mieszając do pojawienia się
charakterystycznych bąbelków. Zdjąć miskę z garnka. Uważać, by
nie dopuścić do zagotowania masy. Przełożyć krem do słoika
i schłodzić. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli krem nie będzie gesty można dodać odrobinę mąki
ziemniaczanej i wymieszać by nie było grudek.
                                                  
                                                   




                                                   


                                                      








































Źródła:
https://alezemnieziolko.blogspot.com/
https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/cytryna-7-
zdrowotnych-wlasciwosci-cytryny/34f1n
https://beszamel.se.pl/przepisy/desery/angielski-krem-
pomaranczowy-czyli-orange-curd-po-prostu-niebo-w-gebie-re-
XZ4Z-PdxQ-ytHG.html












Brak komentarzy: