Dzień dobry!
uważacie, że naprawdę nic nie smakuje lepiej niż filiżanka gorącej kawy, mam dziś dla was coś wyjątkowego. Kawa z syropem malinowym. Dzisiejszy deser jest biało -czerwony, kolor flagi w końcu mamy święto konstytucji. Nie wiem, czy wiecie, ale kawa pozostaje ciepła o 20% dłużej po dodaniu śmietanki do kawy. Ciekawe trzeba będzie do sprawdzić.
A tymczasem zapraszam na pyszną malinową kawę.
Malinowa księżniczka
10 ml syropu malinowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml mleka
10 ml mleka skondensowanego
bita śmietana
Przygotowanie:
Kawę wsypać do szklanki, zalać gorącą wodą, wymieszać.
Następnie dodajemy mleczko skondensowane i syrop malinowy i
wszystko razem wymieszać. Mleko spienić i dodać do kawy, wierz
ozdobić bitą śmietaną. Ja posypałam odrobiną czerwonym
barwnikiem.
Bezy z bitą śmietaną i tryskawkami
200 g cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
200 g śmietany 36%
truskawki
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać
stopniowo cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę i jeszcze
chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się
świecić. Masę bezową wykładać w odstępach na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia łyżką tworząc okręgi. W środku można
zrobić małe wgłębienie, które później zostanie wypełnione bitą
śmietaną. Bezy wstawiamy do piekarnika i zredukować od razu
temperaturę do 100 st. C, piec około 1 godzinę. Po tym czasie
otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia
w piekarniku.
Truskawki umyć i odszypułkować. Część truskawek zmiksować z
cukrem pudrem. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić na
małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na ostudzone
bezy. Udekorować owocami i polać sosem truskawkowym.
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/651-
mini-pavlova
Brak komentarzy: