Dzień dobry!
by się spodziewał, że stanie się, tak popularna. Ta delikatna kawa zbożowa to 100% naturalnych składników. Linia smakowa to intensywne nuty karmelu, czekolady i miodu.
Dziś pijemy inkę karmelową. Moja propozycja to delikatna czekoladowa z nutą karmelu. Jeszcze coś do kawy brakuje. Do tej pysznej kawy nie może zabraknąć puszystego sernika
z bezą.
Inka delikatnie czekoladowa
skład:
2 łyżeczki inki karmelowej
1 łyżeczka karobu
200 ml gorącej wody
2 łyżeczki syropu waniliowego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Kawę inkę karmelową i karob wsypujemy do filiżanki. Zalewamy
wrzątkiem i dodajemy cukier, syrop i miód. Wszystko razem
wymieszać.
Puszysty sernik z bezą
składniki na ciasto:
300 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Ser:
1 kg sera z wiaderka
2 jajka
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
garść kaszy mannę
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na
stolnicę. Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij
do miski i ubijaj mikserem, aż zacznie robić się białe.
Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki.
Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy
wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe
brzegi. Wstaw na ok. 10 min, aby spód delikatnie się
podpiekł.
Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj.
Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu.
Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec
wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę
(jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej
podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180C
piekarnika na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć
bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze około 15 minut.
Źródła:
https://inka.pl/
https://inka.pl/pl/przepisy/delikatnie-czekoladowa
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/puszysty-sernik-z-
beza
O tak, uwielbiam kawę i wszelkie warianty na temat kawy. Rano wjeżdża czarna, ze względu na pobudzające właściwości oczywiście, a potem w ciągu dnia kawa zbożowa albo cykoria. <3 Nie wiedziałam, że to było dzieło polskich naukowców. :D
OdpowiedzUsuńA jednak ja też uwielbiam kawę a do zbożowej niedawno się przekonałam.
OdpowiedzUsuń