Dzień dobry!
Oprócz kawy to drugim napojem przez nas spożywanym często najczęściej jest oczywiście herbata. Dziś według kalendarza Kalibi wyczytałam, że 21 maja obchodzimy międzynarodowy dzień
herbaty. Napój, który znany ludzkości od zarania dziejów, więc to okazja, by zasmakować dzisiejszą moją propozycję. Dla mnie królową herbat jest biała herbata. Po dodaniu do niej,
suszonych malin, napój zyskał jeszcze niesamowity smak, który wam polecam. Biała herbata, której surowiec jest tak delikatny i zbierany w tak młodym stadium, daje napar o niezwykłym smaku i
właściwościach. Ma jasny kolor i bardzo delikatny aromat i smak. Aby w pełni rozwinąć smak i aromat białej herbaty i skorzystać z jej zdrowotnych właściwości, należy ją odpowiednio zaparzyć. Temperatura wody powinna mieć około 80-90 st.C. Parzenie powinno trwać 3-5 minut. Chciałabym was przekonać do picia białej herbaty, chociaż ze względu na jej właściwości. Biała herbata zawiera
przeciwutleniacze, pozwala utrzymać właściwy poziom cholesterolu, przez co działają dobroczynnie na układ krwionośny, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Przeciwdziała próchnicy, stymuluje pracę mózgu. To nie wszystko pomaga uregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i stawy. Jest
świetna jako okłady na opuchnięte oczy. Czas na zaparzenie sobie tej pysznej herbatki, a propozycja do herbatki to tarteletki z kremem karpatka.
Skład:
biała herbata
liofilizowana malina
Przygotowanie:
Wszystko razem mieszamy, zalewamy wodą o temperaturze około
80st.C. Parzymy 3-5 minut.
Tarteletki z kremem karpatka i malinami.
Skład:
gotowy krem karpatka z torebki
100 g herbatników
50 g masła
owoce sezonowe
Przygotowanie:
herbatniki pokruszyć i zblendować. Masło roztopić i
wymieszać z herbatnikami. Masę z ciastek wykładamy na małe
foremki. Wkładamy do lodówki. Przyrządzamy krem karpatkę
według opisu na opakowaniu. Gotowy krem wykładamy na masę z
herbatników, zdobimy owocami.
żródła:
https://www.czajownia.pl/pl/n/72
Brak komentarzy: