Witajcie!


Dzisiaj zabieram was w podróż do Finlandii. Tak się składa, że Finlandia jest największym konsumentem kawy, nawet od Włoch i Francji. Kawa stanowi ważną część fińskiej kultury, a Finowie są mistrzami świata w jej piciu. Mieszkaniec tego kraju wypija średnio trzy filiżanki dziennie, czyli aż dziesięć kilogramów rocznie. Finowie piją kawę niezależnie od okoliczności. Gorący napój towarzyszy im w dni powszednie oraz w święta, w chwilach radosnych i smutnych. Kawy nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu. Finlandia to także jedyny kraj, w którym przerwa na kawę jest podstawowym prawem każdego pracującego. W Finlandii do
zaparzenia kawy korzysta się z ekspresów lub specjalnych zaparza czy. Na pewno nie spotka się tam kawy rozpuszczalnej. Do naszej kawki nie może zabraknąć deserku. Deser, który
zaskoczy was prostotą i smakiem.




Kawa po fińsku
skład:
3 łyżeczki kawy mielonej
woda
tygielek lub rondelek
Przygotowanie:
Do gotującej wody wsypujemy mieloną kawę i gotujemy. Po około 5
minutach odstawiamy kawę na minutę do dwóch minut i
przelewamy najlepiej przez sitko, do filiżanki.






Marjarahanka (fiński deser owocowy)
skład:
200 g serka homogenizowanego naturalnego
100 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
2 garście owoców malin i borówek
Przygotowanie:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić i wymieszać z serkiem. Owoce
umyć, połowę odłożyć, a resztę zmiksować z cukrem pudrem.
Dodać do serka i wymieszać. Najlepiej byle jak, nie musi być
jednolita masa. Przełożyć do pucharków i udekorować pozostałymi
owocami.
Deser jest naprawdę przepyszny.










Źródło:
https://rozkminki.pl/fenomen-kawy-w-finlandii/
http://www.mirabelkowy.pl/2015/07/marjarahka-finski-deser-
owocowy.html

4 komentarze: