Witajcie!


Wiosna nas nie rozpieszcza w tym roku. Nie wiem jak u was, ale u mnie to całą noc śnieg prószył. Rano wstaję i biało na dworze. Dzięki, że troszkę słoneczko zaświeciło, to do wieczora nie ma śladu po śniegu. Taka pogoda to i nastroje kiepskie. Więc dziś zapraszam na słodkie chwile zapomnienia i poprawę humoru. Co powiecie na kawę z białą czekolad? Słodkie połączenie. Czasami trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.
A do kawki, dziś proponuję pyszny sernik na zimno. Ulubiony moich rodziców. Moja mama lubi kolor fioletowy, więc dziś fioletowy sernik.




                                    
                                                            


Kawa z białą czekoladą
skład:
kilka kostek białek czekolady
1-2 łyżeczek mleka skondensowanego może być te z tubki
espresso
100 ml mleka
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem skondensowanym. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mleko lekko podgrzać i spienić. Zaparzyć espresso. Do szklanki wlewamy masę z białej czekolady, następnie delikatnie dodajemy spienione mleko i na to wszystko delikatnie dolewać espresso.
Sama słodycz!!!

                                        



Fioletowy sernik
skład:
kilka gofrów (ja użyłam gotowych)
400 g śmietana 30%
250 g serka mascarpone
galaretka przezroczysta na wierzch sernika
2 galaretki do środka sernika (ametystowa i rubinowa)
1 galaretka ametystowa
dla ładniejszego koloru dodałam łyżeczkę barwniku spożywczego fioletowego.

Przygotowanie:
Rozrabiamy dwie, każdą osobno galaretkę, studzimy, przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki, żeby zastygła. Dno tortownicy wykładamy goframi. Rozrabiamy galaretkę ametystową i studzimy. Następnie miksujemy śmietanę, jak już lekko będzie gęsta, dodajemy serek mascarpone i barwnik spożywczy. Galaretki zastygnięte w lodówce kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, dodajemy wystudzoną galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy na gofry i odstawiamy do lodówki. Rozrobić przezroczystą galaretkę, umyte owoce układamy na serniku i zalewamy wystudzoną galaretką i ponownie do lodówki. Po 2-3 godzinach mamy już z sernik gotowy.













żródło:
https://anamarisworld.blogspot.com/2015/12/kawa-z-biaa-czekolada.html:

3 komentarze: