Dzień dobry!


Lubię odkrywać takie perełki jak dzisiejsza kawa. Mam coś dla miłośników słodkiej, smacznej z odrobiną alkoholu kawę. Dzięki bitej śmietanie i mleka bez laktozy kawa ta jest jak dla mnie warta spróbowania. Kawę taką można też podać z lodem jako mrożoną. Bardzo polecam, coś pysznego. Mam dla was małą ciekawostkę, nie wiem, czy wiecie, ale najczęściej popełnianym błędem podczas przygotowania kawy jest zalewanie jej wrzącą wodą. To błąd, gdyż wrzątek zabija smak kawy. Zmieloną kawę powinno zaparzać się wodą o temperaturze 88-94 stopni Celsjusza. Taką temperaturę ma woda po około 3 minutach od zagotowania.
Będę was teraz rozpieszczać słodkimi deserami.  Mam nadzieję że wkrótce zacznę pracę w niesamowitej kawiarence, czekamy tylko na otwarcie kawiarni, niestety przez covid 19  jest teraz zamknięta, więc ćwiczę robienie różnych deserów, pysznych gofrów i naleśników , uczę się robić różne tarty. Jak tylko otworzą kawiarnie to będę gotowa do pracy.  Dlatego teraz do prawie każdej kawy czy herbaty dodaje coś słodkiego. Smacznego!!! 




Mokka czekoladowa z likierem
skład:
Kawa:
30 ml espresso
100 ml mleka
1 łyżeczka syropu czekoladowego
30 ml kawowego likieru
Dodatkowo:
100 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao
wiórki czekoladowe do posypania
Przygotowanie:
Składniki na kawę wymieszać i przelać do wysokiej szklanki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i kakao. Ozdobić nią wierzch kawy, posypać czekoladą. Kawę możemy podać na zimno z lodem i będzie pyszna mrożona kawa.















Źródło:
https://malacukierenka.pl/mokka-czekoladowa-z-likierem.html

Brak komentarzy: