Witajcie!


25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Choć tradycja jedzenia gofrów wywodzi się z Belgii, to znane i uwielbiane są już na całym świecie. Dzień gofra to dobra okazja, aby przypomnieć sobie, za co tak lubimy gofry i z czym nam się kojarzą. Chrupiące za zewnątrz, puszyste w środku, suche, lub z ulubionymi dodatkami, zjadane ze smakiem, przy pysznej kawie. Dziś przedstawię wam w dość nietypowy sposób, bo moje dzisiejsze gofry są podstawą do niesamowitego pysznego sernika. Czyli dziś jemy pyszny sernik, na zimno na gofrach. Pomysł na taki sposób podania gofrów nie był przypadkowy, ponieważ dziś też mija, pierwszy rok jak prowadzę bloga,
chciałam ten dzień uczcić, czymś nietypowym, jak i kawa dzisiejsza też jest niespodzianką dla was. Co do gofrów to na pewno wkrótce wymyślę jakiś ciekawy nietypowy przepis specjalnie dla was.





Sernik na zimno na gofrach
skład:
kilka gofrów (ja użyłam gotowych)
400 g śmietana 30%
250 g serka mascarpone
galaretka przezroczysta na wierzch sernika
2 galaretki do środka sernika (smak i kolor według uznania)
1 galaretka kolor zależy, jaki chcemy mieć smak i kolor sernika
ulubione owoce
Przygotowanie:
Rozrabiamy dwie, każdą osobno galaretkę, studzimy, przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki, żeby zastygła. Dno tortownicy wykładamy goframi. Rozrabiamy galaretkę, by nadać kolor sernikowi (ja dodałam niebieską) i studzimy. Następnie miksujemy śmietanę, jak już lekko będzie gęsta, dodajemy serek mascarpone, galaretki zastygnięte w lodówce kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, dodajemy wystudzoną galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy na gofry i odstawiamy do lodówki. Rozrobić przezroczystą galaretkę, umyte owoce układamy na serniku i zalewamy wystudzoną galaretką i ponownie do lodówki. Po 2-3 godzinach mamy już z sernik gotowy.






Lazurowe cappuccino

Skład:
espresso
1 łyżeczka niebieskiej spiruliny
100 ml mleka
Przygotowanie:
Zaparzamy espresso, mleko wymieszać ze spiruliną i spienić.
Do zaparzonej kawy dodajemy spienione mleko, można posypać kawę spiruliną lub cynamonem.





Brak komentarzy: