Witajcie!


Dzisiaj mam dla was wyjątkową kawę. Kawa po turecku? O tym sposobie parzenia kawy mówi się coraz częściej. Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Na czym polega tajemnica jej smaku? Dziś przedstawię wam przepis i sposób podania takiej kawy. Parzenie kawy na sposób turecki to swoisty rytuał. Chodzi o wydobycie z kawy jej charakterystycznych nut smakowych, mocy i słodyczy. Jej tajemnica kryje się w umiejętnym sposobie przygotowania oraz piance, bez której kawa po turecku traci swój smak. Pierwsze wzmianki o tym sposobie parzenia kawy pojawiły się około XV/XVI wieku w Jemenie. Co ciekawe? Do tej pory w Turcji czy nawet na Bałkanach kawa po turecku przygotowywana jest w prawie niezmienionej formie, stanowiąc element kultury i tamtejszego stylu życia.



Kawa po turecku
skład:
świeżo zmielona kawa
cukier-według uznania
1 łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody
woda
Przygotowanie:
Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę i cukier, następnie
wlewamy wodę i stawiamy na małym ogniu. Zagotować, gdy się
zagotuje zdjąć rondelek z gazu i odstawić na bok aż kawa
przestanie bulgotać.
I ponownie stawiamy tygielek na kuchence i jeszcze raz
zagotować i odstawić, powtarzamy tak trzykrotnie.
Po trzykrotnym, doprowadzeniu do powstania pianki, na napoju,
poczekać aż fusy opadną i przelewamy kawę  do filiżanki.
























Źródło:
https://www.garneczki.pl/blog/jak-parzyc-kawe-po-turecku/


Brak komentarzy: