Witajcie!


Przedstawiam wam dziś, smaczny zastrzyk energii w postaci kawy. Na odrobinę luksusu każdy może sobie pozwolić. Szafran to najdroższa i najszlachetniejsza przyprawa świata. Jego uprawa jest pracochłonna i wymaga dużo cierpliwości. Zbiera się ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, uprawianego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Wykorzystanie szafranu jest szerokie. W medycynie tybetańskiej stosowany jest w schorzeniach układu nerwowego i chorobach serca. Medycyna ludowa wykorzystuje jako specyfik przeciwskurczowy, wykrztuśny i przeciwbólowy. Szafran również doprowadza do poprawy nastroju i pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej. Warto spróbować wiec dzisiejszą szafranową kawę, którą polecam.




Szafranowa kawa
skład:
100 ml mleka
20 ml mleka skondensowanego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
odrobina szafranu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
W rondelku wymieszać 50 ml mleka i mleko skondensowane, dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać. Delikatnie podgrzać, dodać szafran i kardamon, zagotować.
Zdjąć z ognia, przelać do szklanki, resztę mleka spienić i dodajemy do kawy, a całość posypujemy delikatnie szafranem.



































Źródło:
https://www.2drink.pl/kawa-szafranowa/
https://zywienie.abczdrowie.pl/szafran

Brak komentarzy: