Dzień dobry!

Zapraszam dziś na skrawek błękitnego nieba w filiżance kawy, coś na miły początek dnia w pochmurny poranek. Wystarczy zaledwie filiżanka tego napoju, aby poprawić sobie humor, dodać energii i oddalić stres. Kawa z dodatkiem spiruliny niebieskiej ma działanie wzmacniające i orzeźwiajcie. Spirulina to sproszkowane algi słodkowodne. Moją blue spirulinę kupiłam na allegro, przyznam, że nie była tania, ale warto było. Robiłam już kilka eksperymentów z niebieską kawą, z kwiatem klitorii czy z syropem blue curacao kawy były dobre. Muszę się jednak przyznać, że ze spiruliną niebieską jest najlepsza.
Jest przede wszystkim zdrowa, zawiera witaminy A, wzmacnia odporność, obniża cholesterol i działa odchudzająco.
Mam dla was dwie wersje pysznej kawy niebieskiej.

Niebieska latte
skład:
małe espresso
mleko
pół łyżeczki niebieskiej spiruliny
Przygotowanie:
Przyrządzić espresso. Do mleka dodać spirulinę, wymieszać i spienić. Do szklanki wlewamy espresso, dodajemy delikatnie spienione niebieskie mleko. Można posypać dowolnie ulubioną posypką, ja posypałam orzechami.


Caffe lazur
skład:
espresso
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
łyżeczka miodu
pół łyżeczki niebieskiej spiruliny
łyżeczka mleka skondensowanego
100 ml mleka
Przygotowanie:
Do przygotowanego espresso, dodać kurkumę, imbir i miód razem wszystko wymieszać. Do mleka dodać spirulinę i spienić. Na dno szklanki dodajemy mleko skondensowane. Następnie dodajemy spienione mleko wymieszane ze spiruliną, delikatnie dolewać espresso. Można udekorować bitą śmietaną i posypać kurkumą i bitą śmietaną.





Mam dla was jeszcze coś pysznego do tej niesamowitej kawy.
Sernik gotowany na zimno. Przepis łatwy i szybko się robi, idealny do tak pysznej kawy.

Gotowany sernik na zimno z galaretką.
Skład:
1 kg twarogu we wiaderku
kostka masła
4 jajka
szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniów waniliowych
200 ml mleka
około 350 g herbatników
owoce sezonowe
2 galaretki
Przygotowanie:
Przygotować duży garnek, na małej mocy palnika rozpuścić kostkę masła, dodać cukier i cukier wanilinowy. Mieszać do momentu rozpuszczenia cukru i masła. Nadal na małej mocy palnika dodać twaróg i całe jajka i dokładnie mieszaj za pomocą rózgi kuchennej. Ja użyłam miksera i fajnie się wymieszało. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
Do szklanki wlać mleko i wymieszać z budyniem. Do gorącej masy wlać budyń i dokładnie wymieszaj, gotuj przez chwilkę, do momentu aż masa zgęstnieje. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, delikatnie je nasączyłam kawą. Następnie całą masę wyłożyć na herbatniki. Odstawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Wymieszać dokładnie do momentu, aż nie będzie żadnych kryształków galaretki. Na zimnym cieście ułożyć owoce i zalać zimną lekko stężałą galaretką.





























Źródło:
https://tomusiszwiedziec.pl/sernik-gotowany-z-galaretka/?fbclid=IwAR28purno7FoOnkMoG34PA1OwzriD1fIRkr91buXINthXIWQwcJiz61xBl0

2 komentarze: