Dzień dobry!


Dzisiejsza kawa to hiszpańska wersja kawy espresso z mleczkiem skondensowanym. Zaletą słodzonego mleka jest jego gęstość. Dzięki temu, po dolaniu espresso, warstwy się nie mieszają. Kawę podałam w przezroczystej szklance, aby obie warstwy były widoczne. Przed spożyciem kawę należy wymieszać. Jest to bardzo słodka kawa, ale bardzo ją polubiłam. Łatwa do zrobienia, a mleczko skondensowane kupuję w tubce. Staram się zawsze mieć w lodówce.
Zrobiłam dwie wersje tej kawy. Pierwsza to espresso i mleczko.  Druga to espresso i mleczko z dodatkiem odrobiny miodu i cynamonu. Spróbujcie smak was zaskoczy.


Café bombón
skład:
20 ml czarnej kawy
2 łyżeczki mleczka skondensowanego
Przygotowanie:
Na dno szklanki dodajemy mleko skondensowane. Następnie wcześniej przygotowana kawę delikatnie wlewamy do mleka. Kawę mieszamy i delektujemy się tą pyszna słodką kawą.
 
Café miodowa z mleczkiem
skład:
20 ml kawy czarnej 
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
2 łyżeczki mleczka skondensowanego
Przygotowanie:
Na dno szklanki dodać mleczko skondensowane. Do zaparzonej czarnej kawy dodać miód i cynamon i wymieszać. Następnie delikatnie wlewamy do mleczka. 
 Warto spróbować . POLECAM!!!











Źródło:
https://fromlidiawithlove.wordpress.com/2016/05/08/kawa-po-hiszpansku-w-2-wersjach/

Brak komentarzy: