Witajcie!


Mam dla was dziś pyszną kawę rozgrzewającą, słodką idealna na te chłodne wieczory. Wystarczy kocyk, dobra książka i ta pyszna kawa i nic nam do szczęścia więcej nie potrzeba. Ta kawa to sama przyjemność, odrobina alkoholu i bita śmietana to super połączenie. Do kawy tej można dodać inny alkohol, nie musi być to likier baileys. Przed świętami będę mieć gotowy już likier pomarańczowy, jak przepis się sprawdzi to na pewno, zrobię dla was kawę z likierem i podzielę się przepisem.




Rozgrzewająca kawa z chmurką czekoladowo — kokosową
Skład:
filiżanka espresso
1 szklanka mleka zagęszczonego
1 szklanka śmietanki 36%
20 ml likieru baileys
pół łyżeczki kakao
łyżeczka cukru pudru
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Na dno szklanki wlewamy likier. Mleko delikatnie podgrzewamy i spieniamy (można w słoiku szczelnie zamkniętym spienić). Wlewamy delikatnie mleko na likier. Następnie przygotowujemy espresso i również delikatnie wlewamy do szklanki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodajemy kakao. Dekorujemy kawę bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Mnie wyszła śmietana odrobinę za gęsta i wpadła do środka, ale to nie ma znaczenia dla smaku, a jak nie lubimy tak słodkiej kawy można, zamiast mleka zagęszczonego użyć zwykłe mleko, jak i kokosowe czy migdałowe.

1 komentarz: