Dzień dobry!


Dzisiaj wybierzemy się do Meksyku. Zapraszam na kawę, która ma wyrazisty i delikatnie pikantny smak. Rozgrzeje i poprawi humor. Jest to wersja bezalkoholowa, wkrótce oczekujcie na wersję z tequilą. Kawę po meksykańsku gotujemy w rondelku, jest to metoda parzenia kawy, z której chętnie korzystam, zwłaszcza jak jestem poza domem i nie mam dostępu do ekspresu. Aromat gotującej się w rondelku kawy roznosi się po całym domu i sprawia, że nie można się oprzeć pokusie jej spróbowania.



Kawa po meksykańsku

składniki:

3 łyżeczki kawy mielonej

200 ml wody

szczypta cynamonu

odrobina chili

kilka plasterków pomarańczy

3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

pomarańczę ze skórką zaparzyć we wrzątku na około 5 minut, a następnie pokroić w półksiężyce.

W rondelku wymieszać wodę, kawę, cukier, cynamon i chili i delikatnie podgrzać całość, mieszając mocno, podgrzewając, lecz nie doprowadzając do wrzenia. Zestawić garnek z ognia i przykryć w celu dokładnego zaparzenie. Odcedzić kawę przez sitko i wlać do szklanek. Podawać z przygotowanymi pomarańczami.

SMACZNEGO!!!









Źródło:

https://www.ziarenkokawy.pl/kawa-po-meksykansku.html


Brak komentarzy: