Dzień dobry!
Dzisiaj wybierzemy się do Meksyku. Zapraszam na kawę, która ma wyrazisty i delikatnie pikantny smak. Rozgrzeje i poprawi humor. Jest to wersja bezalkoholowa, wkrótce oczekujcie na wersję z tequilą. Kawę po meksykańsku gotujemy w rondelku, jest to metoda parzenia kawy, z której chętnie korzystam, zwłaszcza jak jestem poza domem i nie mam dostępu do ekspresu. Aromat gotującej się w rondelku kawy roznosi się po całym domu i sprawia, że nie można się oprzeć pokusie jej spróbowania.
Kawa po meksykańsku
składniki:
3 łyżeczki kawy mielonej
200 ml wody
szczypta cynamonu
odrobina chili
kilka plasterków pomarańczy
3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
pomarańczę ze skórką zaparzyć we wrzątku na około 5 minut, a następnie pokroić w półksiężyce.
W rondelku wymieszać wodę, kawę, cukier, cynamon i chili i delikatnie podgrzać całość, mieszając mocno, podgrzewając, lecz nie doprowadzając do wrzenia. Zestawić garnek z ognia i przykryć w celu dokładnego zaparzenie. Odcedzić kawę przez sitko i wlać do szklanek. Podawać z przygotowanymi pomarańczami.
SMACZNEGO!!!
Źródło:
https://www.ziarenkokawy.pl/kawa-po-meksykansku.html
Brak komentarzy: