Witajcie!


Dzisiaj zapraszam na pobudzający shake z kawą. Jest to idealna propozycja na pyszne i witalne rozpoczęcia dnia. Napój ten doskonale pobudza, dodaje sil, a przy tym świetnie smakuje. Zawiera cenne składniki dla naszego organizmu.
Kawa pobudza, zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, przyspiesza procesy przemiany materii.
A na deser polecam pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami.


Pobudzający shake z kawą
składniki:
szklanka świeżo zaparzonej kawy (bez fusów)
1/2 szklanki mleczka kokosowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki miodu
1 banan
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i starannie miksujemy. Wierzch dekorujemy ziarnkami kawy.


Ciasto drożdżowe z jabłkami-przepis mojej mamy.

Ciasto:
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki pszennej
2-3 jabłka średniej wielkości, obrane i pokrojone w plasterki
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml mleka. Odstawiamy na 15 minut. Ja mieszam je w prawie litrowym, wysokim kubku i zostawiam pod ściereczką.

Resztę mleka mieszamy z masłem. Masło można rozpuścić z mlekiem w rondelku i ostudzić.
Cukier, mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką, a potem wyrabiamy ręką – cały czas w misce. Można też wyrobić ciasto przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli bardzo się klei, podsypujemy mąką, ale nie za dużo. Ciasto jest dość klejące, ale powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (np. do tortownicy o średnicy 26 cm – ja mam kwadratową formę podobnych wymiarów i jej używam). Wierzch delikatnie smarujemy oliwą (ewentualnie olejem lub stopionym masłem). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. godzinę – ciasto powinno wypełnić formę.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, ucierając wszystkie składniki drewnianą łyżką lub ręką.
Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu układamy jabłka i posypujemy kruszonką. Zazwyczaj robię kruszonkę z połowy porcji, tylko masła daję więcej.

Pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach – do suchego patyczka.









Źródła:
Książka Fit koktajle i shaki-Arystoteles

Brak komentarzy: