Witajcie!
Dziś mam dla was jesienną kawę latte z dynią. Zbliżają się coraz chłodniejsze dni, więc czas się na rozgrzewającą i pyszną kawę.
Dynia to bogate warzywo w witaminy i minerały, a także cynk, i jest niskokaloryczny. świeże pestki z dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Dynia zawiera Beta-karoten, który obniża poziom złego cholesterolu, poza tym reguluje poziom ciśnienia krwi.
Dyniowe latte
składniki na syrop korzenny:
pół szklanki wody
5 łyżeczek cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki zmielonych goździków
łyżeczka zmielonego kardamonu
łyżeczka zmielonego imbiru
łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut. Przecedzić przez sito. Przelać do słoiczka i można taki syrop przechowywać kilka dni w lodówce.
Składniki na latte:
1 espresso
150 ml mleka
2-3 łyżeczki syropu korzennego
2 płaskie łyżeczki purée z dyni
bita śmietana
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Dynie obraną pokrojoną ugotować do miękkości, można też upiec w piekarniku. zblendować.
Do szklanki dajemy purée z dyni, następnie wlać 2 do 3 łyżeczek syropu korzennego. Mleko lekko podgrzać i spienić, przełożyć na purée i syrop. Delikatnie wlać espresso i można udekorować całość bitą śmietaną i posypać cynamonem. Smacznego!!!
Brak komentarzy: