Witajcie!


Dzisiaj obchodzimy Dzień Pszczół. Pomyślałam sobie, że z tej okazji koniecznie trzeba się napić kawy z miodem. No i mam dla was propozycję miodowej kawy. Zanim dojdziemy do przepisu może jakaś ciekawostka o pszczołach? 
W Polsce mamy kilkaset przeróżnych gatunków pszczół. Wszystkie żywią się nektarem i pyłkiem, kwiatowym, jednocześnie zapylając odwiedzane rośliny. Umożliwiają w ten sposób roślinom zapłodnienie, a w rezultacie powstanie owocu. To właśnie pszczołom i ich pracy zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności. Dzięki temu, że ich gatunki są tak różnorodne, mogą zapylać różne rodzaje roślin i działać w różnych warunkach.

Miodowa kawa
Składniki:
filiżanka espresso
1 łyżka miodu
20 ml mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę. Do szklanki dodać łyżkę miodu, wlewamy na miód mleko skondensowane. Następnie delikatnie wlewamy zaparzona kawę wcześniej. I pozostaje nam tylko delektować się pyszną kawą.





Źródło:
https://florystyczneinspiracje.pl/ciekawostki-o-pszczolach/

Brak komentarzy: