Witajcie!


Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Kto nie lubi czekolady? Czekolada ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jest źródłem endorfin i jest niesamowicie smaczna.
Może być ciemna, mleczna, deserowa lub biała. Mimo że jest uważana za wysokokaloryczną, jest jeden dzień w roku, w którym można jeść ją bez poczucia winy. Światowy Dzień Czekolady i właśnie obchodzimy go 7 lipca. Data ta nie jest przypadkowa, uważa się, że 7 lipca 1950 r. Została sprowadzona do Europy.
Dziś świętujemy ten wspaniały dzień, pijąc pyszną mocno czekoladową gorącą czekoladę.

Mocno czekoladowa gorąca czekolada
Składniki:
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30% lub 36%
50 g mlecznej czekolady
łyżeczka ciemnego kakao
2 łyżki sosu czekoladowego
Posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
W rondelku zagotować mleko i połowę śmietanki. Do wrzącego mleka dodać kakao i wszystko delikatnie wymieszać. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia. Na dno szklanki lub kubka wlać 2 łyżki sosu czekoladowego. Następnie wlewamy delikatnie czekoladę. Resztę śmietanki ubić na sztywno.i nałożyć na wierzch. Posypać czekoladową posypką.
Teraz już tylko czas na świętowanie.








Źródło:
https://bimkal.pl/kalendarz/swiatowy-dzien-czekolady

Brak komentarzy: