Witajcie!


Dzisiaj mam dla was ciekawą czarną kawę na chłodne poranki. Mino lata, nie zawsze są upały więc ma dla was coś specjalnego. Czy wiecie jaką drogę przebywa kawa, aby stać się naszym ulubionym napojem? Zaczynamy od zebrania małych ziarenek kawy, które zbiera się ręcznie. Następnie myje się owoce kawy i suszy się na słońcu przez 7 dni. Przed wypalaniem ziarna są segregowane. I przekazane do wypalania wtedy nabierają ziarna kolor, smak i aromat. Uprażone ziarna podawane są jeszcze testom sensorycznym, które określają ich smak i aromat. Ostatnim etapem na drodze do kubka kawy jest zmielenie ziaren i zaparzenie ulubionej kawy. Jak już mamy dobrą i aromatyczną kawę to jeszcze zapraszam na truskawkowy deserek.


Kawa 5 przemian
Składniki:
2 łyżeczki kawy zmielonej
szczypta imbiru mielonego
szczypta cynamonu mielonego
2 łyżeczki cukru
łyżeczka kakao
kilka kropli cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować około 2 szklanki wody oraz kilka kropki soku z cytryny i szczypta soli. Do gotującej wody dodać 2 łyżki kawy, cynamon, imbir, Na sam koniec dodać łyżeczkę kakao.
Gotować na małym ogniu około 5 minut. Kawę odstawić, dodać cukier, a następnie dokładnie wymieszać. Odcedzić przez sitko i nalać do filiżanki.



Deser truskawkowy z bitą śmietaną
Składniki:
36% śmietana kremówka
truskawki
kilka biszkoptów
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Truskawki miksujemy na mus. Do salaterek dajemy pokruszone biszkopty. Następnie dajemy bitą śmietanę i polewamy musem truskawkowym. I ponownie dajemy bitą śmietaną i dekorujemy biszkoptami.













































Żrodło:
https://kawa.pl/przepisy/przepis/kawa-pieciu-przemian

Brak komentarzy: