Dzień dobry!



Mam coś dla was dzisiaj wyjątkowego. To nowy hit internetu. Fakt, że powinna być to Bubble tea, ale specjalnie dla was zrobiłam Bubble caffe. Coś innego, ciekawego i daję gwarancję, że warto spróbować. Propozycja moja to po prostu kawa z tapioką. Tapioka to kasza pozyskiwana z manioku jest to maczka, produkt skrobiowy. Nie ma smaku ani zapachu, doskonale nadaje się na desery i nie tylko.
Tapioka jest bezglutynowa, występuje pod postacią mąki, ale też jako granulki lub perełki. Kupiłam drobne perełki z tapioki, bo niestety dużych kulek nie dostałam w żadnym ze sklepów w moim mieście. Zamówiłam już przez internet, jak tylko przyjdzie paczka, to od razu zrobię dla was Bubble Tea. Te drobne perełki też się nadają. Pijąc kawę z perełkami, masz wrażenie, jak byś miała w ustach malutkie galaretki. Polecam !!! Spróbujcie, bo naprawdę warto!!!



Różowe Bubble Caffe
Składniki:
Tapioka 1/4 szklanki: kuleczki lub perełki
2 szklanki wody
łyżeczka grenadyny
łyżeczka syropu waniliowego
kawa czarna
mleko
Przygotowanie:
Tapioka
Odmierzyć mniej więcej dwie szklanki wody na 1/4 szklanki kulek tapioki. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać kulki i gotować na mały ogniu i często mieszać. Gotować około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić na kolejne 15 minut. Gorące kulki odcedzić.
Mleko delikatnie podgrzać z łyżeczką grenadyny i spienić mleko. Na dno szklanki dajemy około 2-3 łyżeczki ugotowanej tapioki (po ugotowaniu kuleczki zrobią się przezroczyste) i polewamy łyżeczką syropu waniliowego, można dodać miód. Dodajemy mleko i polewamy czarną kawą zrobiona wedle uznania.



Ice Bubble Caffe
Składniki:
Tapioka 1/4 szklanki: kuleczki lub perełki
2 szklanki wody
Mleko
cukier
kawa czarna
kostki lodu
Przygotowanie:
Tapioka:
Odmierzyć mniej więcej dwie szklanki wody na 1/4 szklanki kulek tapioki. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać kulki i gotować na mały ogniu i często mieszać. Gotować około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić na kolejne 15 minut. Gorące kulki odcedzić.
Na dno szklanki dajemy około 2-3 łyżeczki ugotowanej tapioki (po ugotowaniu kuleczki zrobią się przezroczyste). Do kulek wsypujemy kostki lodu, dodajemy spienione zimne mleko. Na koniec polewamy ostudzoną czarną kawą.






















Źródło:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tapioka

Brak komentarzy: