Witajcie!

Upały mam już niegroźne jak mamy taką kawę, która będzie nas chłodzić nawet przez cały dzień. To jest moja jedna z ulubionych kaw mrożonych. Przyrządza się ją bardzo łatwo, nawet na wakacjach będziecie w stanie taką kawę sobie zrobić. A przy tym to kawa dla każdego. Bo dodatki to już według uznania i to, co się lubi.
Metoda cold brew jest jedną z najprostszych metod przyrządzenia dobrej kawy w domu. Jedyne co to robi się ją najlepiej na wieczór, żeby rano mieć możliwość pić tę pyszną kawę.

Cold Brew
Skład:
30 g ziaren kawy
500 ml filtrowanej wody
Przygotowanie:
Kawę mielimy grubo w młynku. Zmieloną kawę zalewamy przefiltrowaną wodą do wysokiego naczynia najlepiej do butelki. Wymieszać kawę. Zaparzoną kawę zostawiamy w szczelnie zamkniętej butelce i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie kawę filtrujemy przez sitko lub filtr papierowy.
Przefiltrowaną kawę można pić od razu. Można też ją przelać do butelki szczelnie zamknąć i schować do lodówki. I tak można przechowywać około 5 dni. Kawę cold brew podawać najlepiej z kostkami lodu a dodatki to już samemu wybieramy. Ja mam dla was trzy propozycje.

Cold brew tradycyjna z kostkami lodu

Cold brew z kostkami lodu i mlekiem

Cold brew z kostkami lodu i tonikiem












Źródło:
https://www.czajnikowy.com.pl/cold-brew-coffee-kawa-na-zimno-dzialanie-wlasciwosci-przepis/

Brak komentarzy: