Witajcie!

Dziś wybieramy się na Manhattan. Mam coś dla smakoszy masła orzechowego. A jak połączymy go z kawą, to może okazać się, że wybierzemy się w niesamowitą podróż ze smakiem pysznej kawy.

Manhattan latte
Składniki:
czarna kawa
szklanka mleka
5-6 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Przygotuj kawę czarną według uznania. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj z masłem orzechowym.
Spień mleko. Czekoladę z masłem orzechowym przełóż do szklanki, następnie powoli wlej mleko. Poczekaj, aż warstwy się ułożą. Na górę wlej delikatnie czarną kawę, a ślad po kawie zakryj resztą mlecznej pianki. Kawę można posypać wedle uznania.

Dziś niedziela więc bez słodkości się u mnie nie obędzie. A na dzisiejszą niedzielę zapraszam na jabłecznik.

Jabłecznik mojej mamy
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
200 g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
cukier wanilinowy
1 jajko
mus z jabłek lub 1 kg jabłek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite i gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jabłka
Obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować foremkę, nasmarować tłuszczem. Wyjąć jedną połówkę ciasta z lodówki i wylepić nim spód formy. Na spód wyłożyć jabłka. Wyjąć drugą część
ciasta i zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 40-45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!






Źródło:
https://kuchnialidla.pl/manhattan-latte

Brak komentarzy: