Dzień Dobry!
Zabieram was dziś w podróż w przeszłość i teraźniejszość. Mnie ten deser kojarzy z dzieciństwem. A wam?. Pamiętacie ten smak.
Słodki, delikatny, kremowy, z nutą alkoholu zdobył wtedy dużą popularność.
Krem sułtański, ale w dwóch wersjach
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g cukru pudru
100 g pokruszonych bezików
50 g rodzynek
50 ml rumu
3 łyżki kakao/w drugiej wersji czarne kakao
Do dekoracji posypka czekoladowa i kruche ciasteczka, można też użyć świeżych owoców.
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w rumie przez kilkanaście minut, a jeszcze lepiej poprzedniego wieczoru.
W tym czasie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, odsączone rodzynki i dokładnie wymieszać.
Na dno pucharków wyłożyć ciemny krem, a następnie przy użyciu szprycy wyłożyć jasny.
Na koniec udekorować pokruszonymi bezami i skropić lekko rumem, w którym moczyły się rodzynki.
Zdobimy wedle uznania i podajemy schłodzony
Pychotka!!!
A teraz powrót do teraźniejszości.
Mam dla was niespodziankę, jajko niespodziankę z kawą. I co wy na to?.
Eggspresso
Potrzebujemy filiżanki, w której mieści się jajko czekoladowe. Z jajka ucinamy jeden z końców tak, aby powstało otwarte naczynie. Do tak przygotowanego jajka wlewamy espresso. Coś pysznego. Można dodać spienione mleko lub bitą śmietanę i też jest pyszna kawa.
Polecam spróbujcie bo warto!!!
Jestem ciekawa jak się wam dzisiejsza podróż podobała!!!. Chcecie więcej?
żródło:
https://www.cie-kawa.pl/eggspresso-kawa-z-jajkiem-na-wielkanoc
https://beszamel.se.pl/kremy-i-musy/krem-sultanski-deser-z-epoki-prl,8283/
Brak komentarzy: