Dzień Dobry!


Dziś zapraszam na pyszną czarną kawę. Żadnych kombinacji po prostu czarna kawa kupiona w pobliskim hipermarkecie jedna z najtańszych nic szczególnego, a jednak!

Czy wybierając się do sklepu po kawę, zastanawiacie się od czego, zależy smak kawy?
Kawę cenimy przede wszystkim za pobudzające właściwości oraz niepowtarzalny aromat i smak. Parzymy na różne sposoby, uzyskując w ten sposób zróżnicowane napoje, od mocnego espresso po delikatną latte. Szukając najlepszej dla siebie kawy, nie sposób nie zauważyć, że smak tej używki różni się, nawet gdy parzymy taką samą kawę. 
Sprawdziłam to i faktycznie zaparzyłam jeden gatunek kawy w ekspresie kolbowym, kawiarce i french presie i każda z tych kaw miała inny smak dlaczego?
 Postanowiłam to dla was sprawdzić. Przede wszystkim dużą rolę odgrywa mielenie kawy. Smak kawy zmienia się w zależności od grubości zmielenia ziaren. Kawę najlepiej parzyć wodą o
temperaturze 90 stopni Celsjusza. Wystarczy minutkę odczekać po zagotowaniu i dopiero zalać. I wtedy smak kawy jest wyrazisty.


  A czy wiecie, na czym polega różnica między robustą a arabiką. Postaram się wam wyjaśnić.
 Arabika jest kawą łagodną, aromatyczną, ale ma zwiększona kwasowość. 
 Robusta ma ostrzejszy, gorzkawy smak i jest mocniejsza, bo zawiera więcej kofeiny od arabiki, ale mniejszą kwasowość. 
Więc zapraszam, poeksperymentujecie sobie ze smakami kawy, można nawet zmieszać  arabikę z robustą i też jest ciekawy smak.
Warto popróbować, by znaleźć dla siebie najlepszy smak kawy, by móc się delektować tym pysznym napojem i podzielić się z najbliższymi.

Do zobaczenia!!!







Źródło:
https://espressoart.pl/arabica-vs-robusta/

Brak komentarzy: