Witajcie

Chyba każdy z nas zna smak inki. Klasyczna kawa zbożowa to naturalnie uzyskana esencja jęczmienia, żyta i cykorii. Zawiera składniki odżywcze, ma łagodny smak, subtelny aromat i delikatną piankę.
Dziś zapraszam na wyjątkowy, ale nie klasyczny przepis na inkę.

Inka w malinach


Składniki:
2 łyżeczki klasycznej inki
2 łyżeczki kakao
200 ml mleka lub napoju roślinnego
3 łyżeczki malin (mrożonych lub świeżych)
bita śmietana

Przygotowanie:
Mleko lub napój roślinny przelewamy do rondelka i gotujemy. Następnie kakao z inką wymieszać i zalać gorącym mlekiem. Maliny miksujemy na mus, który przecieramy przez sito, aby pozbawić go niepotrzebnych pestek. Tak przygotowane maliny dosładzamy miodem lub brązowym cukrem wg uznania, delikatnie mieszamy. Mus wkładamy na dno kubka lub szklanki i zalewamy inką z kakao. Możemy udekorować bitą śmietaną. Rozsmakujemy się w przyjemności.
Polecam!!!









źródło:
https://inka.pl/pl/przepisy/inka-w-malinach

Brak komentarzy: