Witajcie!!!

Eggnog to kremowy napój pijany zwykle w czasie Świąt Bożego Narodzenia, przypominający nieco ajerkoniak. Podałam go, z w inny sposób, zamiast sosu karmelowego to polałam ajerkoniakiem i dodałam bitą śmietaną. Nie może być lepiej.
Eggnog był serwowany w Hogwarcie podczas uczt bożonarodzeniowych. Wzmiankę o nim znajdziemy w drugiej części książki. Rubeus Hagrid raczy się tym napojem podczas wspólnego kolędowania i – jak pisze Rowling – z każdym kieliszkiem staje się głośniejszy. Rodzi to pytanie: czy dopuszczalnym było, aby uczniowie szkoły spożywali okazjonalnie alkohol? Być może był on tylko podawany przy stole nauczycielskim? Taka odpowiedź wydaje się najrozsądniejsza.

Napój ten nie musi być podawany z alkoholem, akurat nie posiadałam ani rum, ani brandy. Więc podałam go z ajerkoniakiem I muszę przyznać, że jest bardzo bobry i godny polecenia.




EGGNOG

240 ml pełnego mleka,

240 ml śmietany kremówki + 150 ml dodatkowo do dekoracji,
80g cukru (podzielonego na części: 5G i 30g),
3 jajka (osobno żółtka i białka),
1 łyżeczka cynamonu, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, esencji waniliowej,
150 ml ajerkoniaku lub  brandy 

Cukier przesyp do rondla lub na patelnię i rozprowadź go równomiernie po całym dnie naczynia. Zalej go wodą i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż się całkowicie rozpuści.
 Zwiększ temperaturę i kontynuuj gotowanie przez około 10 minut, aż karmel stanie się bursztynowy i osiągnie temperaturę maksymalnie 170°C. Następnie zdejmij garnek z ognia, wlej śmietankę, masło oraz ekstrakt. Całość porządnie wymieszaj, aż sos stanie się gładki. W razie konieczności podgrzej go, jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Pozostaw sos do ostygnięcia, a następnie przelej go do słoiczka. Z czasem będzie gęstniał. Można przechowywać go w lodówce do około tygodnia.
Do schłodzonego napoju dodaj alkohol i wymieszaj (na jedną porcję przypadka 25-35 ml rumu lub brandy). Eggnog przelej do schłodzonych szklanek lub kieliszków, udekoruj wierzch bitą śmietaną oraz polej sosem karmelowym. Możesz dodatkowo posypać całość cynamonem lub świeżo startą gałką muszkatołową.































żródła:

Brak komentarzy: