Witajcie!
Pierwsze pianki Marshmallow zostały wyprodukowane w 1948 roku w Stanach Zjednoczonych, kiedy Amerykanin Alex Doumak udoskonalił proces polegający na wytwarzaniu ciągłej masy cukierniczej, którą można było pociąć na regularne odcinki. To był początek produkcji przemysłowej.
Czekolada z niespodzianką
skład:
200 ml mleka
pianki marshmallow
czekolada mleczna
przygotowanie:
Czekoladę rozgrzej w rondelku do max. 32 stopni Celsjusza, żeby się rozpuściła.
Silikonową foremkę ułóż na papierze do pieczenia. Łyżeczką wypełnij wszystkie wgłębienia w foremce. Szybko ją odwróć, aby nadmiar czekolady ściekł na papier. Pozostaw na chwilę, aby czekolada stężała. Zbierz nadmiar czekolady, wystający poza wgłębienia. Wstaw do zamrażarki i czekaj, aż półkule staną się całkiem twarde.
Wyjmij foremkę z zamrażarki, ostrożnie wyciągnij półkule. Napełnij jedną połowę piankami. Rozgrzej spód dowolnego garnka. Weź pustą półkulę i brzegami dotknij ciepły garnek tak, aby brzegi lekko się stopiły. Następnie tymi brzegami przylep pustą półkulę do tej wypełnionej piankami. Możesz udekorować teraz kulę lukrem lub posypką, ale to nieobowiązkowe.
Niech kula zastyga, a ty podgrzej w tym czasie szklankę mleka. Włóż kulę delikatnie do szklanki i zalej ją ciepłym płynem. Kula rozpuści się i uwolni pianki marshmallow. Wymieszaj i wypij napój, póki jest ciepły. Smacznego!
A pyszne pierniczki idealnie pasują do czekolady
Wystarczy kupić gotowe ciasto na pierniki , foremkami wykroić , upiec . Można polukrować i gotowe .
Brak komentarzy: