Witajcie!

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mam.
Ja już dostałam od córeczki , piękną róże i czekoladki. W tym towarzystwie zapraszam  na pyszna mrożoną kawę. 
Moja dzisiejsza  wersja to blue Ice, dodatkiem syropu blue curacao. Tak naprawdę taką kawę zrobimy z dowolnym syropem.
Do kawki propozycja puszyste go ciasta z truskawkami. Które jest u mnie pieczone przynajmniej dwa razy w tygodniu, bo właśnie mojej mamie bardzo zaś makowski
A truskawki to doskonałe źródło witamin i minerałów, które powinniśmy wprowadzać do naszej diety tak często, jak tylko możemy. Są idealne dla osób cierpiących na anemię i wszelkiego rodzaju choroby związane z niedoborem witamin. Za odżywcze i zdrowotne właściwości truskawek odpowiada między innymi kwas elagowy, który jako antyoksydant nie tylko wspiera organizm w codziennym budowaniu bariery odpornościowej, ale może także przeciwdziałać substancjom syntetycznym, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
                                          


Blue Ice

skład:

50 ml espresso

2 łyżeczki mleczka skondensowanego słodzonego

15 ml syropu blue curacao

150 ml mleka

bita śmietana

kostki lodu

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania espresso. Do długiej szklanki dodajemy mleczko skondensowane. Następnie wlewamy syrop. Wsypujemy do szklanki kostki lodu, około 1/2 szklanki. Teraz dodajemy zimne mleko i delikatnie wlewamy espresso. Wierzch zdobimy bitą śmietaną.





Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
280 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
150 g szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200 g masła
500 g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)









































źródła:

https://malacukierenka.pl/puszyste-ciasto-z-truskawkami.html#more-17162

https://www.bee.pl/







Brak komentarzy: