Witajcie!
Czy wiecie, że główny okres kwitnienia kawy przypada na miesiące od stycznia do kwietnia a okres zbiorów od listopada do kwietnia? W Meksyku uprawianych jest wiele odmian botanicznych takich jak choćby Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Catimor, Mundo Novo, Maragogype. Hodowane gatunki to zarówno arabika, jak i robusta. Kawy uprawiane są, w wielu regionach kraju, z czego największym dostawcą jest Chiapas. Znanymi z upraw są także regiony Veracruz, Puebla oraz Oaxaca. Każdy region ma swoją wewnętrzną ocenę surowego ziarna z określeniem maksymalnej ilości wad w próbce, wilgotność oraz rozmiar.
To tyle historii kawy meksykańskiej. Czas się napić tego pysznego napoju
Kawa po meksykańsku
Skład
3 łyżeczki kawy mielone
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczki kakao
Pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki syropu waniliowa go (moja wersja jest bez syropu)
Mleko
Bita śmietana
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę, cukier, kakao, cynamon i można dodać syrop waniliowy. Całość, zalewany wrzątkiem i mieszany, następnie spienić mleko i dodajemy do kawy. Zrobimy bita śmietana.
żródła:
https://caffedelmondo.pl/blog/meksyk-kawa-cynamon-kawa-cynamonowa/
https://i.pinimg.com/originals/13/39/45/13394576371a6f3efd9657a8c0e20423.jpg
Brak komentarzy: