Witajcie!!!


Czarna kawa nie musi być nudna, wystarczy dodać zmielonego kardamonu i uzyskamy charakterystyczny, korzenny smak. Kawa z kardamonem posiada charakterystyczny, korzenny smak i aromat, który dodatkowo można wzmocnić szczyptą cynamonu. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ nerwowy, pobudza procesy przemiany materii oraz wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Kawa z kardamonem to niezwykle smaczny i aromatyczny napój wykazujący dobroczynny wpływ na zdrowie. Działa pobudzająco, poprawia koncentrację i redukuje uczucie zmęczenia. Dodanie kardamonu do kawy wspomaga leczenie przeziębień oraz sprzyja odchudzaniu.

Kawa z kardamonem

skład:
kilka ziarenek kardamonu,
porcja zmielonej kawy,
zimna woda.
Przygotowanie:
Ziarna kardamonu umieść w moździerzu. Dokładnie rozetrzyj.
Porcję mielonej kawy wsyp do kubka. Dodaj rozdrobniony kardamon, wymieszaj.
Kawę z kardamonem przesyp do tygielka. Zalej zimną wodą i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie, gdy napar zaczyna się gotować, należy zdjąć go z ognia, lekko ostudzić, a następnie ponownie podgrzać. Czynność powtarza się trzy razy.
Kawę z kardamonem można podawać z dodatkiem mleka lub innymi ulubionymi dodatkami.




















źródła:
https://zdrowie.tvn.pl/a/kawa-z-kardamonem-wlasciwosci-i-najlepsze-przepisy?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste

Brak komentarzy: