Witajcie!


Mięta to jedna z najbardziej popularnych rośli leczniczych. Prawie w każdym domy znajduje się na parapecie, czy mamy w szafce herbatę miętową w torebkach. Jeśli nie posiadacie mięty, to ja dziś może przekonam was, że warto ją w domu posiadać. Mięta ma między innymi działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, stymuluje produkcję soków żółciowych i zapewnia ich sprawny przepływ. Doskonale działa na skurcze jelit, nudności i wzdęcia. Przy przeziębieniu i grypie inhalacja z naparu z mięty szybko przyniesie ulgę i udrożni drogi oddechowe. Przy migrenie pomoże wtarcie w skronie kilka kropel olejku miętowego lub wypicie filiżanki miętowej herbaty. Mięta działa również jako środek antyseptyczny i przeciwświądowy, działa również skutecznie w leczeniu ukąszenia owadów. Myślę, że warto mieć w domu mięte w doniczce, jak i suszoną. Dosyć już o właściwościach leczniczych mięty, bo również świetna jest jako dodatek do herbat, kaw, jak i deserów. Więc dziś zapraszam na pyszną herbatę białą z miętą i miętowo-czekoladową panna cottę.
Niewiele potrzeba by się napić tak pysznej herbatki, którą sobie sami przyrządzimy. Wystarczy kupić białą i miętową herbatę liściastą i kwiat ślazu. To wszystko dostaniemy w supermarkecie. A smak herbaty na pewno was zaskoczy.



Herbata biała z miętą

skład:
2 łyżeczki herbaty białej liściastej
2 łyżeczki herbaty miętowej liściastej
2 łyżeczki suszonego kwiatu ślazu
Przygotowanie:
wszystko razem wymieszać. Parzyć w temp wody ok.80-85 st. C przez 8-10 minut.

Miętowo-czekoladowa panna cotta

skład:
500 ml śmietanki kremówki
500 ml mleka
150 g cukru
80 g czekolady gorzkiej
5 łyżeczek żelatyny
20 ml syropu miętowego
Przygotowanie:
Mleko i śmietankę zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodać do mleka ze śmietanką. Powstałą masę podzielić na trzy części. Pierwszą część zostawić białą. Do drugiej dodać syrop miętowy i wymieszać, można dodać barwnika zielonego, dla uzyskania wyraźnego koloru. Do trzeciej części wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.dokładnie wymieszać. Wlać czekoladową część do pucharków i wstawić do lodówki. Można przechylić pucharki i będzie ciekawy efekt. Jak zastygnie pierwsza, część wlewamy drugą, a potem trzecią. Udekorować można startą czekoladą lub posypką.



















































Źródło:
https://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/czekoladowo-mietowa-panna-cotta.html
https://stronazdrowia.pl/mieta-wlasciwosci-lecznicze-dzialanie-i-zastosowanie-miety-pieprzowej-na-co-pomoze-olejek-mietowy-i-herbata-mietowa/ar/c14-14960082





Brak komentarzy: