Witajcie!


Tym razem mam dla was coś energetyzującego, na podniesienie odporności i poprawę humoru. Bo co nam teraz potrzeba jak za oknem taka pogoda.
Złote mleko to połączenie mleka kokosowego lub migdałowego i kurkumy. To ajurwedyjski napój powszechnie stosowany w Indiach. Złote mleko też się świetnie sprawdzi przed snem, działa uspokajająco i nasennie.
Mleko zyskuje swój złoty kolor dzięki kurkumie. Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn.
Swoje złote mleko zrobiłam ze zwykłego mleka, bo zapomniałam kupić kokosowe, myślę, że jednak z kokosowym albo z migdałowym smak będzie lepszy, ale i tak mi smakowało, więc mogę polecić.



Kawa ze złotym mlekiem
skład:
1 filiżanka espresso
1 szklanka mleka (kokosowe lub migdałowe, ale może być też zwykłe)
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki cynamony
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
miód lub cukier do smaku
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy, cały czas mieszając. Podgrzane mleko spienić i wlać do wysokiej szklanki. Zaparzyć espresso i delikatnie wlać do mleka, dosłodzić miodem lub cukrem. Całość razem wymieszać.














Źródło:
http://www.studiozycia.pl/articles/kawa-ze-zotym-mlekiem-i-przyprawami-.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/

Brak komentarzy: