Witajcie!


Dzisiaj mam dla was ciekawy pomysł na kawę z likierem. Likier dodajemy do kawy, taki jak nam pasuje. Z alkoholem lub bezalkoholowy. Kusi mnie spróbować taką kawę z likierem Cointreau. Jest to likier pomarańczowy, miałam okazje go spróbować, ma łagodny i wyrazisty smak słodko-gorzkich skórek pomarańczy. Myślę, że na pewno będzie równie dobra, jak dzisiejsza kawa. Dzisiejsza jest z likierem Irish cream, który łatwo zrobić samemu w domu.



                                               


Kawa z likierem
50 ml zaparzonej ulubionej czarnej kawy
1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczy
100 ml mleka
15 ml likieru kawowego (ulubionego)
kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Na dno szklanki wlać likier, następnie przygotować kawę czarną, dodać do niej cukier ze skórką pomarańczy i wymieszać. Delikatnie kawę przelać do szklanki z likierem. Mleko delikatnie podgrzać i spienić, wylać na kawę. Całość posypać kakao.
Pychotka !!!
                                        
Likier kawowy
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
3/4 szklanki śmietany 36%
3/4 szklanki mleka
400 g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka miodu
1 szklanka whisky
Przygotowanie:

W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany. Dodać do reszty śmietany dodać mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky całość zmiksować. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy.













Źródło:
http://www.maniawypiekania.pl/2013/05/kawa-z-likierem-kawowym.html
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/298-baileys-irlandzki-likier






1 komentarz: